9200 Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc utca 16. 06 96 555 553 hgkmovar@hgkmovar.hu

Kölcsönzés

Kölcsönözni csak a beiratkozást követően, olvasójeggyel lehet. Beiratkozáskor az olvasó belépési nyilatkozat aláírásával kötelezettséget vállal a könyvtárhasználati szabályok betartására.
Szabadpolcon található állomány

A beiratkozott olvasók külön térítési díj nélkül kölcsönözhetik az erre kijelölt dokumentumokat. Kölcsönzési határidő 30 munkanap, ami 2 alkalommal hosszabbítható. Egy alkalommal maximum 15 db könyv kölcsönözhető. CD, DVD, videokazetta, hangoskönyv kölcsönzési határideje 1 hét. Egy alkalommal maximum 5 db kölcsönözhető.

Kézikönyvek, folyóiratok, napilapok

A kézikönyvek és az újságok hétvégére - szombaton 11-től kedd este 6-ig kölcsönözhetők.

A kölcsönzési határidő meghosszabbításra a határidő lejárta előtt van mód személyesen, telefonon vagy a könyvtár internetes rendszerébe való belépéssel. Az internetes hosszabbításra legkorábban a lejárat előtt 3 nappal van mód. Késedelmes kölcsönzés esetén a könyvtár késedelmi díjat számít fel.

A kölcsönzés részletes szabályait a Könyvtárhasználati szabályzat tartalmazza.

TájékoztatásA tájékoztatás könyvtárunk egyik díjmentes alapszolgáltatása, melynek során megkeressük az olvasóink számára szükséges dokumentumokat (könyvet, cikket, CD-t stb.), vagy azokat az információkat, amire szükségük van.

A felmerülő kérdéseket a könyvtárunkban fellehető könyvek, cikkek, katalógusok és adatbázisok használata mellett az egész könyvtári rendszer szolgáltatásait igénybe véve, és az Internetet használva válaszoljuk meg. Forduljon könyvtárosainkhoz, ha
 • szeretne eligazodni a könyvtárban
 • gondot okoz Önnek a katalógus használata
 • valamilyen témában könyvajánlatot kér
 • adatokra van szüksége
 • irodalomkutatásra van szüksége. Ekkor olvasóink kérésére, részletesen meghatározott szempontok szerint áttekintjük egy-egy téma szak- és szépirodalmát A keresés eredményéről listát készítünk.
 • Segítségre van szüksége a számítógép használatánál, vagy az elektronikus ügyintézésnél A szolgáltatás igénybevétele regisztrációhoz kötött.

Helyben használatA központi könyvtár több mint százezres állományából 10000 dokumentum helyben használatra áll az olvasók rendelkezésére. A lexikonok, enciklopédiák, szótárak, az egyes tudományterületek összefoglaló kézikönyvei, szöveggyűjtemények, antológiák, a legfontosabb kötelező olvasmányok mellett folyóiratok friss és régebbi példányai kaptak helyet az olvasóteremben.

Az itt elhelyezett dokumentumok csak hétvégére kölcsönözhetők. Az olvasóterem állományát és szolgáltatásait az ingyenes regisztrálás után díjmentesen lehet használni, a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Gyerekkönyvtár

A Huszár Gál Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában több mint 14 000 könyv és 15-féle újság található. A gyermekkönyvtárba belépve az újdonságokkal várjuk a legfiatalabb olvasókat, hiszen a gyermekkönyvtár állományát is folyamatosan bővítjük új könyvekkel. Könyvkiemeléseket hoztunk létre, hogy könnyebben megtalálják a számukra érdekes könyveket. Ilyenek például a böngészők, a különféle ismeretterjesztő könyvsorozatok és az „olvasni tanulok” polc is, amelyben a még betűkkel ismerkedő kisiskolásoknak segítünk felfedezni az olvasás örömét.

Ha befelé haladunk először az ifjúsági olvasmányok, hátrébb pedig az újságok, mesekönyvek és a gyermekeknek szóló szakirodalmi állomány köteteiből válogathatnak az ifjú olvasók. Ha a kistesóval együtt jönnek, ők sem fognak unatkozni, hiszen keménytáblás lapozók, és társasjátékok is várnak rájuk.

A könyvtárba 16 éves korig ingyenes a beiratkozás, de szülői beleegyezés szükséges.

Örömmel fogadunk óvodai és iskolai csoportokat is, hogy játékos formában ismerkedhessenek meg a könyvtárral.

Könyvtárközi kölcsönzés

Olvasói kérésre a könyvtárunk állományában nem található dokumentumokat eredetiben vagy másolatban beszerezzük más könyvtáraktól. Ennek díja a visszaküldés postaköltsége vagy a fénymásolás ára, plusz a küldő intézmény által meghatározott díjtétel.

Könyvtárközi kölcsönzést indíthat személyesen a könyvtárban, e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy elektronikus úton az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (www.odrportal.hu) felületén.

Kérjük a feltételekről előzetesen tájékozódjon.

A szolgáltatás beiratkozáshoz kötött.

ElőjegyzésÉrvényes beiratkozással rendelkezők számára a kölcsönzésben lévő könyvtári dokumentumok díjtalanul előjegyeztethetők: személyesen, telefonon, és a könyvtár internetes portálján keresztül. Az előjegyzés 3 hónapig van érvényben, ennek elteltével a kérést meg kell ismételni. A beérkezett dokumentumokról telefonon, levélben (térítési díj ellenében) illetve e-mailben értesítjük olvasóinkat. A kért művet az értesítéstől számított 1 hétig tartjuk fenn az előjegyzést kérőnek.IrodalomkutatásOlvasóink kérésére, részletesen meghatározott szempontok szerint áttekintjük egy-egy téma szakirodalmát, illetve szépirodalmát. Munkánk során nem csak saját könyvtárunk gyűjteményére építünk, hanem adatbázisokat és internetes adatforrásokat is használunk.. A keresés eredményéről listát készítünk. A listán könyvek mellett cikkek és elektronikus dokumentumok is szerepelhetnek. Az irodalomkutatás időigényes, eredményére olykor pár napot várni kell.

A szolgáltatás beiratkozott olvasóink számára díjmentesen igénybe vehető.Fénymásolás, nyomtatásA reprográfiai szolgáltatást valamennyi regisztrált könyvtárhasználó igénybe veheti térítési díj ellenében, könyvtárunk állományából. Szolgáltatásunkat a szerzői jogi törvényben foglaltak figyelembe vételével végezzük.
InternethasználatÉrvényes beiratkozással rendelkező használóink számára szélessávú internet elérést biztosítunk. Beiratkozott olvasóinknak az első fél óra internethasználat ingyenes. Továbbiakban minden megkezdett negyed óra 75,-Ft. A kedvezmény naponta egyszer vehető igénybe!  Az Internetről az adatok pendrive-ra menthetők; nyomtathatók. A gépek használatához és az elektronikus ügyintézéshez könyvtárosaink és e-tanácsadó kollégáink szükség esetén segítséget nyújtanak.

Csak könyvtári számítógépekről érhetők el bizonyos adatbázisok (pl.: NAVA), ezek használatát lehetővé tesszük olvasóinknak.

2009-től lehetőség van a vezeték nélküli hálózati csatlakozásra (WiFi)a földszinti Info-Ponton és az emeleti olvasószolgálati térben, aminek segítségével a látogatók saját számítógépükkel kapcsolódhatnak a világhálóra. A szolgáltatás igénybevételének feltétele, hogy a felhasználók notebookja vagy laptopja rendelkezzen a csatlakozáshoz szükséges hálózati eszközzel. A vezeték nélküli hálózat díjmentesen, korlátlan ideig használható.

A szolgáltatás igénybevételének részleteiről az Internet-használati szabályzat rendelkezik.

Közhasznú tájékoztatás

Közérdekű és általános információt szolgáltatunk
Mosonmagyaróvár:

 • kulturális intézményeiről
 • múzeumairól
 • oktatási intézményeiről
 • műveltségi kérdésekről
 • szálláshelyekről
 • alapítványokról
 • egyesületekről
 • menetrendekről
 • tömegkommunikációs intézményekről

Szolgáltatásunk sokrétűségét a rendelkezésünkre álló számos kézikönyvvel, adattárral, címtárral, internetes adatbázisokkal is igyekszünk biztosítani.
A közhasznú tájékoztatás személyesen vagy telefonon vehető igénybe könyvtárunk nyitva tartási idejében.

Rendezvények


Könyvtárunk szolgáltatásai között rendezvények is helyet kaptak. Az érdeklődők az alábbiak közül válogathatnak:
 • iró-olvasó találkozók
 • ismeretterjesztő előadások
 • játszóházak
 • kiállítások
 • könyvbemutatók
 • könyvtárhasználati foglalkozások
 • zenés, irodalmi délutánok
 • vetélkedők

Rendezvényeinkre a belépés díjtalan,
minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Az aktuális programokról a részletes információkat honlapunkon és plakátokon is megtalálhatja.

"KÖNYVET HÁZHOZ"

Könyvtárunk célja, hogy mindenkihez eljussanak szolgáltatásaink.
Azokhoz is, akik:

 • Mozgáskorlátozottak
 • Vakok és gyengénlátók
 • Betegágyhoz kötöttek
 • Nehezen mozgó idősek

Hogyan vehetik igénybe:

A szolgáltatást telefonon, e-mailben, illetve megbízottján keresztül kérheti. A kért dokumentumokat az előre egyeztetett időpontban házhoz szállítjuk.
Egy alkalommal kérhető:

 • 6 db könyv 4 hétre
 • 6 db hangoskönyv 4 hétre

A "Könyvet házhoz" szolgáltatást ingyenesen vehetik igénybe.
Bővebb információ kérhető:
Telefonon: 96-555-563

Szolgáltatások látássérülteknek • Felolvasógép- felolvasó szoftver
 • Internet- és számítógép-használat
 • Szkenner használat
 • hangoskönyv kölcsönzés
 • Személyes segítőszolgálat biztosítása

A központi könyvtárban rászoluló látás vagy mozgássérült olvasóink részére személyes szolgáltatást biztosítunk. A portánál jelzett igényre a szolgálatban lévő könyvtáros elkíséri a kívánt térbe, tájékoztatja a könyvtár működéséről, szolgáltatásokról és segíti a könyvek, eszközök használatában.

Kövessen minket

Elérhetőségek

Cím:
9200 Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 16.

Pf. 61.

Telefon:
Központ: +36 96 555-553

Olvasószolgálat: +36 96 555-563

Info-Pont: +36 96 219-887

Email:
hgkmovar@hgkmovar.hu