A magyar élelmiszervizsgálat kiváló alakja volt. Bátyja,
József nemzetközi hírű tejgazdasági szakember volt.
Általános és középiskoláit
Magyaróváron végezte,
1926-ban érettségizett. A fővárosban az állatorvosi egyetemen tanult. 1930-ban
bakteriológiából doktorált. Pályáját magán állatorvosként kezdte. 1933-ban a
Hortobágyon dolgozott. 1935-ben
Debrecenben állami
állatorvos lett. 1939-től a közvágóhíd helyettes igazgatója ugyanitt. Megszervezte az
első hazai húsvizsgáló laboratóriumot. Ez időtől kezdődött publikációs tevékenysége.
1943-ban a
debreceni főiskola állattenyésztési
tanszékére került tanársegédnek
Csukás Zoltán
professzor mellé. Tejgazdaságtant és takarmányozástant adott elő. 1944-ben katonai
szolgálatot teljesített. 1946-ban nyilvános rendes tanárrá nevezték ki a
debreceni egyetemen, ahol biológiát oktatott mint
tanszékvezető. 1949-ben a fővárosi állatorvosi egyetemre került vissza, ahol
megszervezte az élelmiszer-higiénia tanszéket. 1950-től egyetemi tanár lett, a téma
országos szakértője. Itt tanított és kutatott szinte haláláig. 150 szakközleményt
jelentetett meg
debreceni és
budapesti tevékenysége alatt. A magyar élelmiszer-higiéniai
szakszolgálat megalkotója volt. Részt vett ilyen jellegű konferenciákon.
Szabadidejében festegetett, szobrokat készített. Kívánságára halála után
szülővárosában temették el.