Helyismereti gyűjtemény


A könyvtár helyismereti gyűjteménye 1968-ban jött létre. Gyűjtőköre a történeti Moson vármegyére illetve Mosonmagyaróvárra és a környező településekre terjed ki, időbeli és nyelvi korlátok nélkül. Gyűjteményébe tartoznak azok a dokumentumok, amelyek e területen keletkeztek, teljes egészükben vagy jelentős részükben e térségről szólnak, helyi nyomda termékei vagy helyi szerző művei. Különféle dokumentumtípusok találhatók meg itt a könyvektől a folyóiratokon, hírlapokon át egészen a fényképekig. Gyűjteményünk, amely jelenleg 1463 könyvből, folyóiratból, kisnyomtatványból áll, igyekszik segítséget nyújtani a lakóhelyünk múltja iránt érdeklődő valamennyi olvasó részére. A Helyismereti gyűjteményben található dokumentumok kizárólag helyben használhatóak, vagy fénymásolhatóak.

INFO-PONT

2003-ban nyílt meg a könyvtár földszintjén az Info-Pont. A kor technikai és információs igényeinek megfelelő szolgáltatások sora érhető el ezen a helyen. Itt kapott helyet a hírlapolvasó, ahol a napi-és hetilapok, magazinok találhatóak, amelyeket hétvégére meghatározott feltételekkel kölcsönzünk. A könyvtár videó, DVD , CD-lemez és hangoskönyv állománya is itt kölcsönözhető térítésmentesen. A zenei CD-k helyben hallgatásához CD lejátszót biztosítunk.

Az "INFO-PONT" számos praktikus szolgáltatással áll használóink rendelkezésére:

  • Információgyűjtés
  • Szélessávú Internet hozzáférés
  • Fénymásolás
  • Nyomtatás
  • Szövegszerkesztés
  • Szkennelés


Az egészséges emberek könyvtári ellátása mellett figyelmet fordítunk a fogyatékkal élők kiszolgálására is. Szeretnénk, ha mindennapi életük részévé válhatna a könyvtárhasználat. E cél érdekében Info-Pontunkat úgy alakítottuk ki, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak szolgáltatásaink. Az épület akadálymentesítésével mozgáskorlátozottak számára is nyitottá vált intézményünk. Az elektronikus katalógus és a könyvtárosaink segítségével hozzáférhetővé válik számukra dokumentumállományunk. A vakok és gyengénlátók könyvtári ellátását szolgálják hangoskönyveink. Folyóirat olvasáshoz nagyítókat és olvasólécet biztosít számukra.